Vegetarisch, Veganistisch of Glutenvrij eten op Curaçao?
Als je wilt verhuizen naar Curaçao vraag je je misschien af kan ik wel Glutenvrij eten op Curaçao? Als je vegetariër of veganist bent of je eet glutenvrij dan denk je misschien dat dit een extra obstakel kan zijn als je overweegt om naar Curaçao te verhuizen. Immers, het enorme aanbod van biologische winkels, overige speciaal zaken, toko’s, en honderden supermarkten zoals we dat bijvoorbeeld in de Randstad kennen kun je hier zeker niet terug vinden. Vandaar dat ik vandaag een korte blog heb over het voedsel dat hier wel te koop is. Eigenlijk valt het aanbod erg mee voor een eiland dat zo klein is als Curacao.
Eten kopen op Curaçao
Op Curaçao zijn vrijwel alle mini-markets in handen zijn van Chinezen en de eigenaren van vrijwel alle elektronica zaken zijn van Indiase afkomst. Zo zijn de meeste supermarkt eigenaren van oorsprong Portugees.
Supermarkten zoals Mangusa, Alvés, Centrum Supermarket en Esperamos hebben allemaal een Portugese eigenaar. Daarnaast is er natuurlijk de Albert Heijn en de Van den Tweel supermarkt op Jan Thiel die beiden eigendom zijn van een Nederlandse ondernemer. Tenslotte is er Vreugdenhil supermarkt die veel artikelen van het merk Spar verkoopt, aangevuld met een bijzonder uitgebreid aanbod van verse groenten en fruit.
Deze supermarkt heeft bovendien een enorm assortiment met glutenvrije producten op Curaçao. Ik heb me laten vertellen dat dit komt omdat de zoon van de eigenaar van deze supermarkt een glutenallergie heeft.
De Albert Heijn biedt uiteraard een bijzonder uitgebreid assortiment aan Nederlandse producten. De Portugese supermarkten hebben wel vaak partijen van Nederlandse merken zoals Markant of Jumbo supermarkten in hun winkels maar dit zijn partij goederen. Let hierbij dus extra goed op de houdbaarheidsdatum voor je het in je karretje legt. Het vaste assortiment van de Portugese supermarkten komt vrijwel allemaal uit Amerika (verpakt/ ingeblikt voedsel) of uit Zuid Amerika (groenten en fruit) of van de lokale markt (o.a. eieren, groenten, honing en natuurlijk vis).
Wanneer je de moeite neemt om bij een paar verschillende winkels te stoppen voor alle artikelen op je boodschappenlijst dan zul je vrijwel alles kunnen vinden wat je nodig hebt. Ook als je dieet veganistisch, vegetarisch of glutenvrij is. Misschien dat er minder vegetarische vleesvervangers te koop zijn op Curaçao dan je gewend bent maar dit kun je oplossen door meer groenten of bijv. tofu te eten. Het is even aanpassen, maar het is zeker goed te doen.
Enkele jaren geleden hebben alle supermarkt eigenaren op Curaçao samen besloten dat er geen gratis plastic tasjes meer aan klanten verstrekt worden bij de kassa. Bij de kassa worden wel de, uit Nederland bekende, sterke boodschappentassen verkocht die je opnieuw kunt gebruiken.
Boodschappen inpakken
In Curaçao leg je zelf je boodschappen op de lopende band bij de kassa en vervolgens laat je je lege kar in de winkel achter (alleen bij Albert Heijn en Mangusa Hypermarket is dit niet zo).
Bij iedere kassa staat vervolgens een ‘inpak jongen’ die de boodschappen vakkundig voor je inpakt in de meegebrachte tassen. Hij brengt het dan ook naar je auto. Deze jongens krijgen geen salaris en werken uitsluitend voor de fooi die je ze geeft. Gebruikelijk is het om 1 gulden te geven, tenzij je echt heel veel hebt ingekocht.
Adressen van Supermarkten
Hieronder de adressen van de bekendste supermarkten. Er zijn er nog veel meer uiteraard maar dit is een redelijk overzicht.
- Albert Heijn – Kaya Jacob Posner 28 – Zeelandia
- Alvés Supermarket – F.D. Rooseveltweg 100
- BonBini Supermarket – Jongbloedweg 21 – Brievengat
- Centrum Supermarkt Piscadera – Weg Naar Bullenbaai z/n – Piscadera
- Centrum Supermarkt Mahaai – S.B.N. Doormanweg 26
- Esperamos Supermarket – Jan Noorduynweg 60
- Mangusa Hyper Market – Cas Coraweg (grootste supermarkt van Curacao)
- Mangusa Rio Canario – Rio Canario (aan de ring)
- Vreugdenhil Supermarket – Schubappelweg z/n (Zijweg Caracasbaaiweg)
Wil je meer informatie? Stuur me een email met je vraag.
Bedankt voor het lezen van de blog!
Groetjes Margriet Vervoord-Haarhuis