Reizen tussen Curacao en Nederland
Terwijl ik deze blog schrijf ben ik met KLM onderweg van Schiphol, Amsterdam naar Hato, Curaçao. Daarom vandaag een blog over de reis van Nederland naar Curaçao en vice versa vooral voor de lezers die deze reis nog niet eerder gemaakt hebben.
Welke maatschappijen vliegen naar Curaçao?
Er zijn een aantal vliegtuigmaatschappijen die reizen aanbieden van Nederland naar Curaçao. De KLM vliegt al 80 jaar op Curaçao! De vlucht van Nederland naar Curaçao was in 1934 de éérste trans-Atlantische vlucht die de KLM uitvoerde. Er werden toen diverse tussenstops gemaakt. Tegenwoordig vliegt de KLM ongeveer 10 keer per week tussen Curaçao en Nederland. Daarnaast biedt ook TUI (voorheen Arke Fly) vluchten aan tussen Nederland en Curaçao. In het verleden was het ook mogelijk om met Martinair te vliegen naar de Nederlandse Antillen maar dat is verleden tijd.
Vrij recent is hun plaats ingenomen door Air Berlin die vanuit Düsseldorf, Duitsland rechtstreeks naar Curaçao vliegt. Momenteel is deze vlucht 1 keer per week op dinsdag.
De prijzen voor de vluchten van alle 3 maatschappijen variëren uiteraard afhankelijk van de datum waarop u wilt vliegen. U kunt voor actuele prijsinformatie kijken op directe links naar de websites:
Wat is de beste reistijd?
De maand november is altijd een erg voordelige periode om een vlucht te boeken omdat het dan laagseizoen is voor het toerisme op Curaçao. Nadeel is wel dat je Curaçao dan in de regentijd bezoekt. Hierdoor loop je het risico dat je een regenbui moet trotseren terwijl je net een dagje strand gepland had. Gelukkig duren deze buien meestal niet lang en lig je binnen no-time weer lekker te genieten van de zon.
De zomermaanden en december zijn traditioneel de meest dure periode om een reis naar Curaçao te boeken. Dit heeft als reden niet alleen de toeristen die in deze periode een vakantie naar het eiland boeken maar ook het feit dat veel Curaçaoënaars juist dan naar Curaçao komen voor familiebezoek.
Welke maatschappij biedt de beste service?
Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de persoon aan wie je de vraag stelt. Veel Makamba’s (Nederlanders die naar Curaçao verhuisd zijn) vliegen regelmatig naar Nederland voor familiebezoek. Ieder heeft zo zijn eigen voorkeur om te vliegen met KLM, TUI / Arke of Air Berlin. TUI vliegt sinds kort op enkele dagen met een prachtige Boeing 787 Dreamliner, een nieuw type vliegtuig met verhoogd comfort. In principe zijn alle maatschappijen goed en veilig en kun je met alle drie uitstekend vliegen tussen Nederland en Curaçao.
Waar moet je op letten bij het boeken van je vlucht?
Het is erg belangrijk om bij het boeken te letten op de vliegtijd. Deze is, afhankelijk van de route en het type vliegtuig, gemiddeld ongeveer 9 uren. Mocht de vluchttijd aanzienlijk langer zijn dan boek je een vlucht met een tussenlanding op Aruba, Bonaire of St. Maarten. Dit wordt (met opzet) niet duidelijk aangegeven op de websites van de vliegmaatschappijen. De reizen zijn niet echt voordeliger maar je bent wel veel langer onderweg en het is geen pretje om aan het eind van je vlucht een uur stil te staan op Aruba, St. Maarten of Bonaire (waar je niet uit het vliegtuig mag) voordat je de laatste korte etappe van je reis af kunt maken. Air Berlin heeft alleen rechtstreekse vluchten zonder tussenstop.
Van Nederland naar Curaçao
Van Nederland naar Curaçao is altijd een dagvlucht. Je hebt niet heel veel last van een jetlag want de dag duurt gewoon wat langer. Het voelt alsof je één dag heel laat naar bed bent gegaan. Als je de volgende dag uit kunt slapen zit je eigenlijk al in het goede ritme. Tijdens de vlucht krijg je een warme maaltijd en later nog een koude maaltijd aangeboden. Soms nog een klein ijsje tussendoor.
Van Curaçao naar Nederland
De vlucht van Curaçao naar Nederland is altijd een nachtvlucht. Vertrek is over het algemeen laat in de middag of vroeg in de avond. Je komt dan ’s ochtends om 7 uur of een paar uur later aan. Deze reis veroorzaakt meer jetlag problemen omdat je feitelijk een nacht overslaat. Tenzij je in het vliegtuig een aantal uren kunt slapen natuurlijk. De lichten in de cabine worden een paar uur na vertrek gedoofd en je wordt zo min mogelijk gestoord zodat je hopelijk even wegdut. Na vertrek krijg je gewoonlijk een warme maaltijd en kort voor aankomst wordt een ontbijt geserveerd.
Na aankomst in Nederland of Duitsland verdient het aanbeveling om (evt. met een kort middagdutje) tot de avond wakker te blijven zodat je zo gauw mogelijk weer in het juiste ritme komt. Vooral kinderen hebben vaak iets langer last van de gevolgen van een jetlag.
Douane
Er is een bijzonder strenge (drugs) controle tussen Curaçao en Nederland zodat je in Nederland vaak al in de slurf douaniers met drugshonden tegenkomt. Er volgt een controle van je paspoort meteen na de slurf. Vervolgens moet je (op Schiphol) een behoorlijk eind lopen naar de bagageband die afgeschermd is van de andere banden. Nadat je je koffer hebt gevonden wordt deze nogmaals gecheckt en dan kun je naar buiten. In Duitsland worden de koffers ook extra gecheckt maar dit gebeurt achter de schermen. Je moet daarom meestal behoorlijk lang wachten tot de eerste koffers op de band komen.
Tenslotte: Hoe vaker je de reis maakt hoe comfortabeler en korter deze lijkt. Bovendien worden de vliegtuigen steeds luxer en comfortabeler.
Heb je nog vragen over reizen tussen Curaçao en Nederland?
Stuur me een kort berichtje en ik help je graag.
Groetjes Margriet