Orkaan Irma verwoest een groot deel van Sint Maarten in Caribisch Nederland
Begin deze week trok Orkaan Irma over de eilanden van Caribisch Nederland. Met name het eiland Sint Maarten werd bijzonder zwaar getroffen doordat het oog van de orkaan Irma over het eiland trok. Ook Saba en Sint Eustatius hebben te maken met veel schade maar toch is de situatie hier minder ernstig dan op Sint Maarten.
Op het moment dat orkaan Irma over Sint Maarten trok was deze oorspronkelijke tropische cycloon toegenomen tot een orkaan met kracht 5. Dit is de zwaarste categorie die een tropische cycloon kan krijgen. Orkanen met deze intensiteit kunnen alom verwoestend zijn en dat was Irma op Sint Maarten dan ook. Er zijn, met name in het Franse deel, diverse dodelijke slachtoffers gevallen. Een groot deel van de inwoners is ernstig gedupeerd omdat hun huis, auto en/of bedrijf beschadigd is of gewoonweg helemaal verwoest.
Huidige situatie in Sint Maarten – enkele dagen na Orkaan Irma
Het dagelijkse leven op Sint Maarten ligt op dit moment nog helemaal plat. Toeristen proberen zo snel mogelijk van het eiland te komen maar het vliegveld is nog niet open voor commerciële vluchten. Duizenden mensen zitten zonder water en elektriciteit. Doordat er geen stroom is, is ook de communicatie ernstig bemoeilijkt. Gelukkig is er wel hulp vanuit Nederland en andere landen geboden om de algemene orde zo snel mogelijk te herstellen. Maar het zal nog maanden duren voor het dagelijks leven weer een beetje genormaliseerd is.
Wij waren 2 maanden geleden nog op het prachtige eiland Sint Maarten en het is moeilijk om nu de beelden te zien van de plekken die we pas nog bezochten en die nu volledig zijn weggevaagd alsof ze nooit bestaan hebben. De mensen hier op Curacao leven dan ook in het bijzonder mee met de bewoners van Sint Maarten. Het gaat op de radio en lokale TV zenders al dagenlang maar over één onderwerp: hoe Orkaan Irma een groot deel van Sint Maarten verwoest heeft.
Hulpacties voor Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius na Orkaan Irma
Talloze hulpacties zijn op touw gezet en veel militair personeel is van Curacao afgereisd naar Sint Maarten om bijstand te verlenen. Koning Alexander zal zondag aankomen op Curacao om geínformeerd te worden over de (militaire) hulpverlening die vanaf ons eiland gecoördineerd wordt. Die dag zal bekeken worden óf en wanneer de Koning Sint-Maarten, Saba en Sint Eustatius zal bezoeken.
Misschien vraag je je af wat wij op Curacao qua weersomstandigheden gemerkt hebben van Orkaan Irma? Helemaal niets. Ik heb in eerdere blogs (2015 en 2016) al geschreven over het feit dat Curacao, net als Aruba en Bonaire (ABC-eilanden) deel uitmaakt van de ‘Benedenwindse Eilanden’. Dit betekent dat we buiten het orkaan gebied liggen. Sint Maarten ligt ruim 900 kilometer van Curacao verwijderd.
Wat betekent het orkaan seizoen voor Curacao?
- Er is minder wind waardoor het warmer is dan we gewend zijn. De meeste bewoners vinden dit dan ook niet de meest fijne tijd van het jaar.
- Veel cruiseschepen bezoeken onze havens in deze periode. De schepen wijken af van hun normale route om eventuele orkanen te ontwijken.
- Soms is er dreiging van overlast door een tropische storm. De laatste keer dat er echt (water) schade was, was tijdens de storm Thomas in 2010.
Ik kan alleen maar dankbaar zijn dat ik zelf niet getroffen ben door Orkaan Irma. Ik hoop, net als iedereen, dat de orde op Sint Maarten snel hersteld zal worden en dat de mensen hun dagelijks leven weer op kunnen bouwen. Irma heeft ondertussen delen van Cuba verwoest en bereikt vanavond de kust van Florida….
Veel sterkte voor iedereen die door Orkaan Irma getroffen is.
Margriet Vervoord-Haarhuis